PRAVLJICE IZ LUKE,

Galerija

 

Luka Vasle s svojimi predstavami pogosto nastopa širom Slovenije. Nastopal je v Domžalah, Ljubljani, Ljutomeru, Lukovici, Dobu, na Rodici, na Viru in še kje. V tujino ga zaenkrat še niso vabili.

Utrinki s predstave Pijana smrt ali Vinogradnik Tomaž je zamočil

“Smrt, smrt, smrt … saj samo še o tem pišejo!” (18. Festival gorenjskih komedijantov, Dob,19.6.2015)


Včasih je bilo drugače - bil je red. Edina modrost o smrti je bila: Smrt je poleg davkov edina zanesljiva zadeva.

“Včasih je bilo drugače – bil je red. Vsakomur je bil enotno odmerjen čas življenja in filozofiranje o smrti ni bilo potrebno. Edina modrost o smrti je bila: Smrt je poleg davkov edina zanesljiva zadeva. Potem se je zgodilo…”

 

Tudi o vinu se ni modrovalo. Do tistega dogodka je bila edina modrost o vinu tale: V vinu je modrost, v pivu je moč, v vodi so bakterije.

Tudi o vinu se ni modrovalo. Do tistega dogodka je bila edina modrost o vinu tale: V vinu je modrost, v pivu je moč, v vodi so bakterije.”

 

 

Bil vroč je popoldan v strmih goricah. V vinski je kleti Tomaž ob policah žvižgal lepo, še lepše prepeval, vince pokušal, ga v flaše predeval.

Bil vroč je popoldan v strmih goricah. V vinski je kleti Tomaž ob policah žvižgal lepo, še lepše prepeval, vince pokušal, ga v flaše predeval.

 

Pa bridka do zidance smrt prisopiha, lepo ga pozdravi, ko se nadiha.

Pa bridka do zidance smrt prisopiha, lepo ga pozdravi, ko se nadiha. “Bogdaj, dober dan želim, boter Tomažek, so strme gorice, zdaj prijal bi glažek!”

 

“Kdor sladko pri meni želi vince piti, najprvo s petico na dan mora priti!”

 

Plane na smrt in ji zbaše lobanjo pa še kostnjak njen v vehino špranjo:

Plane na smrt in ji zbaše lobanjo pa še kostnjak njen v vehino špranjo: “Koščena požrešnost, nažri se ga zdaj! Svoj suhi goltanec odpri na stežaj!” Veho zabije, sod preobrne, jamo izkoplje in vanjo ga zvrne. Potem ga zasuje, gomilo napravi, preden pa kramp in lopato pospravi, še potepta jo in ko je gotov, zelo zadovoljen odide domov.

 

Smrt je začutila zrak in svežino, jo zdrami svetloba, ki pade skoz lino. Si zmela oči je, se ven skobacala, zgrmela na tla je, se komaj pobrala.

Smrt je zavohala zrak in svežino, jo zdrami svetloba, ki pade skoz lino. Si zmela oči je, se ven skobacala, zgrmela na tla je, se komaj pobrala. (Premiera, November 2015)


Ko v vasi približa prvi se hiši, Tomažu se zdi, da jo vriskati sliši.

Ko v vasi približa prvi se hiši, Tomažu se zdi, da jo vriskati sliši. Tomaž ni narobe ne videl ne slišal, po alkoholu pa zrak je zadišal. Ko dviga vaščanom klobuk v pozdrav, iz grla razlega se vrisk ji vihrav.

 

?????????????????????????????????

Ljutomer, Mestna hiša, 4.8.2015

Ljutomer, Mestna hiša, 4.8.2015